Image module

Turning 50

A turning point

Vijftig mensen die 50 worden. Ze waren allemaal even oud toen ze dezelfde krantenkoppen lazen, maar door op verschillende locaties, in andere situaties en culturen te zijn, hebben ze op hun eigen unieke manier gereageerd en gehandeld. En nu verschijnt dit belangrijke keerpunt op elk van hun drempels. 50.Een mijlpaal, bijna aan het einde terwijl we net begonnen zijn. De benadering en ervaring van elke persoon met het bereiken van deze beruchte leeftijd is anders. Terwijl sommigen zich al opgebrand voelen en willen dat het leven langzamer gaat werken, vinden anderen dat dit het juiste moment is voor een complete levensverandering. Waar zijn ze in hun leven, volgens henzelf? Wat zijn hun toekomstige dromen of angsten? En … hoe kwamen ze hier.

In dit project volgen en filmen de filmmakers 50 mensen op 50 plaatsen die allemaal 50 jaar oud zijn. Vijftig korte portretten van mensen in het ‘centrum’ van het leven, over mensen die niet meer jong zijn, maar ook niet oud …

Turning 50 is een serie van 50 filmportretten in totaal 50 landen over mensen in het ‘midden van het leven’. Over mensen die niet meer jong zijn, maar ook nog niet oud. Over balans, ervaringen en de toekomst. We gaan ze zoeken en volgen, om erachter te komen waar ze staan op hun tijdslijn, hoe ze daar zijn gekomen en welk pad ze verder vervolgen.

Collecting Stories is op zoek naar Europese filmmakers die één of enkele filmportret(ten) in hun eigen taalregio kunnen draaien.

Hoe sta je nu, op deze leeftijd, in het leven? Ondanks dezelfde tijdlijn in geschiedenis zal dit voor ieder anders zijn. De één is al aardig opgebrand, moe van dingen die zijn geweest. De ander begint zich net te ontplooien, weekt zich nu pas los van ouders, opvoeding of cultuur. Een derde draait een knop om en gaat helemaal overstag, voor weer een ander staat de koers vast en is het zaak deze te behouden. 

In de serie staat het dagelijks leven voorop. Gezondheid, werk, familie, liefde, verdriet, creativiteit. Politiek en religie en andere ‘grote kwesties’ worden zoveel mogelijk gemeden. Het gaat nu eens om het individu.

Uniek is de wijze waarop deze personen gevonden worden. Dit gebeurt door het uitknippen van het land om vervolgens door het te laten balanceren op een speld het midden te bepalen. Dat is de locatie waar de trip naar toe gaat en waar we op zoek gaan naar een persoon die 50 jaar oud is. Vanuit dit exacte middelpunt gaan we op zoek, tot we iemand van 50 jaar oud tegenkomen die zijn/haar verhaal voor camera wil doen.

stijl

De stijl van filmen zorgt ervoor dat de kijker heel dicht op de persoon komt. De films worden hierdoor filmportretten die integer en eerlijk in beeld worden gebracht. We gaan op zoek naar antwoorden op een aantal (filosofische) vragen die betrekking hebben op de leeftijd 50. De vragen worden niet letterlijk gesteld; de antwoorden moeten komen uit de (warme) relatie en het vertrouwen. Door naar persoonlijke plekken te reizen ontstaat een road movie. Zowel onderweg als op deze locaties worden de opnamen gemaakt.

contact

Turning 50 is een uniek project en voor elke filmmaker de kans om samen met vakgenoten een prachtig product te maken. Heb je interesse om mee te doen neem dan contact op met projectregisseur Menno van Wees op +31(0)6814 76 828 of mail naar info@collectingstories.com